poniedziałek, 6 lipca 2015

Przed nami druga dziecięca niedziela -12 lipca „WARZYWA W KRATĘ”, czyli, co rośnie na swołowskich grządkach w ogrodzie warzywnym.

11.30 – 12.30  „BAJANIE NA SIANIE” - „Na straganie w dzień targowy takie słyszy się rozmowy!” A rozmawiać jest o czym, bo każdy przybywa tu aby kupić najlepsze, wyjątkowe i wyszukane warzywa. Zazwyczaj po to, żeby ugotować z nich coś dobrego do jedzenia. Jednak gdy na targowisku pojawia się czarnoksiężnik może wyniknąć z tego coś dziwnego… Czy zaczarował warzywa? Czy może kupujących? Tego dowiecie się na spotkaniu. Będzie także opowieść o brawurowej ucieczce w wielkiej dyni, a także jak zgniły ziemniak może uratować Wam życie.
Gra i opowiada Szymon Góralczyk z grupy Karawana Opowieści.
12.30 - 13.30 „WIEM, CO JEM” – tym razem uchylimy pokrywkę od muzealnego garnka i opowiemy o dyniach, burakach, marchewkach, pietruszce, ziemniakach i wielu, wielu innych bohaterach wiejskiego warzywnika. Które z nich są seniorami w naszych ogrodach, a które goszczą od niedawna jako egzotyczni goście z zagranicy? Poznamy rodowód i genezę Pana Ziemniaka oraz Panny Pietruszki i wielu ich kuzynów.
13.30 - 15.30 „GOTOWANIE, SMAKOWANIE” – czyli dzieci gotują - dorośli smakują! Zakasujemy rękawy i pichcimy najlepszą zupę warzywną pod słońcem, zwaną ajntopem. Do tego przygotujemy zdrową przekąskę – ogórki kiszone. Zabierzemy je ze sobą do domu, by zachować odrobinę smaku pysznych wakacji na zimowe dni. Grupę młodych adeptów sztuki kulinarnej poprowadzi tym razem kucharz Tomasz Kunysz z restauracji „Gościniec Słupski”.
Palce lizać!
15.30 - 16.30 "SZTUCZKI ZE SZTUKĄ"– czyli jak za sprawą niepotrzebnych kartonów wyczarować ogromne baśniowe warzywa - karocę z dyni i domki z kabaczków. Jak każdego tygodnia poprowadzi i okrasi opowieściami Przemysław Laskowski.

Poza tym czekają na Was, jak w każdą niedzielę: 
TROPEM MUZEALNEGO ŁASUCHA, BAŚNIOWY OGRÓD  i ZIELONY KRAM.
Zapraszamy!

ZAPROSZENI GOŚCIE:

Szymon Góralczyk - bajarz i poszukiwacz. Z wykształcenia fizjoterapeuta, ale nie ma to większego znaczenia, odkąd zaczął opowiadać. Wszystko przez Tolkiena i mitologię nordycką. Później oczarowały go baśnie, zwłaszcza skandynawskie i polskie (kaszubskie). Najchętniej opowiada bez mikrofonu i na boso, tak po prostu. Z opowieściami odwiedził już wiele miast w Polsce, prowadząc spotkania w przedszkolach, kawiarniach, bibliotekach, na festiwalach. Wierzy w moc słowa, które może kształtować rzeczywistość.
  



Tomasz Kunysz – wybitny szef kuchni i właściciel regionalnej restauracji „Gościniec Słupski”, miłośnik regionalnych smaków oraz znawca kuchni molekularnej. Zdobywca nagród wielu kulinarnych konkursów krajowych i międzynarodowych, w tym szef ekipy i zdobywca czwartego miejsca w Międzynarodowych  Mistrzostwach Europy VII Dorszowe Żniwa.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz