11.30 – 12.30 „BAJANIE NA SIANIE” - „Na straganie w dzień
targowy takie słyszy się rozmowy!” A rozmawiać jest o czym, bo każdy
przybywa tu aby kupić najlepsze, wyjątkowe i wyszukane warzywa. Zazwyczaj po
to, żeby ugotować z nich coś dobrego do jedzenia. Jednak gdy na targowisku
pojawia się czarnoksiężnik może wyniknąć z tego coś dziwnego… Czy zaczarował
warzywa? Czy może kupujących? Tego dowiecie się na spotkaniu. Będzie także
opowieść o brawurowej ucieczce w wielkiej dyni, a także jak zgniły ziemniak
może uratować Wam życie.
Gra i opowiada Szymon Góralczyk z grupy Karawana
Opowieści.
12.30 - 13.30 „WIEM, CO JEM” – tym razem uchylimy pokrywkę od
muzealnego garnka i opowiemy o dyniach, burakach, marchewkach, pietruszce,
ziemniakach i wielu, wielu innych bohaterach wiejskiego warzywnika. Które z
nich są seniorami w naszych ogrodach, a które goszczą od niedawna jako
egzotyczni goście z zagranicy? Poznamy rodowód i genezę Pana Ziemniaka oraz
Panny Pietruszki i wielu ich kuzynów.
13.30 - 15.30 „GOTOWANIE, SMAKOWANIE” – czyli dzieci gotują - dorośli smakują! Zakasujemy rękawy
i pichcimy najlepszą zupę warzywną pod słońcem, zwaną ajntopem. Do tego
przygotujemy zdrową przekąskę – ogórki kiszone. Zabierzemy je ze sobą do domu,
by zachować odrobinę smaku pysznych wakacji na zimowe dni. Grupę młodych
adeptów sztuki kulinarnej poprowadzi tym razem kucharz Tomasz Kunysz z restauracji „Gościniec Słupski”.
Palce
lizać!
15.30 - 16.30 "SZTUCZKI ZE SZTUKĄ"– czyli jak za sprawą niepotrzebnych
kartonów wyczarować ogromne baśniowe warzywa - karocę z dyni i domki z
kabaczków. Jak każdego tygodnia poprowadzi i okrasi opowieściami Przemysław Laskowski.
Poza tym czekają na Was, jak w każdą niedzielę:
TROPEM MUZEALNEGO ŁASUCHA, BAŚNIOWY OGRÓD i ZIELONY KRAM.
Zapraszamy!
ZAPROSZENI
GOŚCIE:
Szymon
Góralczyk - bajarz i poszukiwacz. Z wykształcenia fizjoterapeuta,
ale nie ma to większego znaczenia, odkąd zaczął opowiadać. Wszystko przez
Tolkiena i mitologię nordycką. Później oczarowały go baśnie, zwłaszcza
skandynawskie i polskie (kaszubskie). Najchętniej opowiada bez mikrofonu i na
boso, tak po prostu. Z opowieściami odwiedził już wiele miast w Polsce,
prowadząc spotkania w przedszkolach, kawiarniach, bibliotekach, na festiwalach.
Wierzy w moc słowa, które może kształtować rzeczywistość.
Tomasz Kunysz – wybitny szef kuchni i właściciel regionalnej
restauracji „Gościniec Słupski”, miłośnik regionalnych smaków oraz znawca
kuchni molekularnej. Zdobywca nagród wielu kulinarnych konkursów krajowych i
międzynarodowych, w tym szef ekipy i zdobywca czwartego miejsca w
Międzynarodowych Mistrzostwach Europy
VII Dorszowe Żniwa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz